Waarom het intellectueel eigendom van software zo belangrijk is

Waarom het intellectueel eigendom van software zo belangrijk is

Hoe kun je voorkomen dat anderen je software kopiëren en ermee aan de haal gaan? Intellectueel eigendom, dat is het codewoord.

We krijgen vaak de vraag of onze klanten wel eigenaar van de software zijn wanneer wij het auteursrecht over de broncode behouden. Hoe dit in elkaar steekt, leg ik je graag uit.

Wat is het precies, intellectueel eigendom?

In het geval van software noemen we intellectueel eigendom ‘auteursrechten’ of ‘copyrights’. Er zijn ook andere vormen van intellectueel eigendom. Je hoeft het niet eens aan te vragen, maar je moet wel zorgen dat jouw naam erbij staat als rechthebbende. Auteursrecht wordt geregeld door de Auteurswet.

Misschien denk je niet zo snel aan auteursrechten bij softwareontwikkeling, maar waar het bij het intellectueel eigendom altijd om gaat, is dat iets op maat wordt gemaakt. Het is ‘uniek’. De softwareontwikkelaar schrijft de broncode van software meestal ook op maat. Het is natuurlijk ook net een boek, maar dan in programmeertaal. 😉

Wie is er dan de eigenaar: de opdrachtgever of de ontwikkelaar?

De opdrachtgever betaalt de softwareontwikkelaar voor de oplevering van het eindproduct en meestal voor de licentie. Die kan hij uitgeven aan gebruikers en daarmee geld verdienen. Auteursrechten worden hiermee niet overgedragen. Ook betaalt de opdrachtgever de softwareontwikkelaar om de software te onderhouden en verder te ontwikkelen om updates door te voeren.

Maar de licentie is natuurlijk iets anders dan auteursrecht. Vaak behouden de ontwikkelaars het auteursrecht, omdat zij het hebben geschreven. Maar staat er in het contract dat de auteursrechten van de broncode (sourcecode) en/of de ‘objectcode’ (de code die wat in de source staat, vertaalt naar de software) gedeeld zijn, dan kan de opdrachtgever daarmee naar een andere softwareontwikkelaar toestappen.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat de opdrachtgever niet helemaal tevreden is met het werk – of in sommige gevallen ook de persoonlijkheid – van de softwareontwikkelaar. Maar daar hebben wij natuurlijk nooit last van. 😉

Is er bij open source ook auteursrecht?

Ja. Hoewel de software makkelijk en soms gratis verkrijgbaar is, betekent niet dat er geen auteursrecht aan verbonden is. De eigenaar heeft hier een zogenaamde ‘open source-licentie’ voor opgesteld, met bepalingen voor het gebruik. Wanneer er bijvoorbeeld in staat dat je de broncode niet mag kopiëren voor eigen gebruik en je doet dat toch, dan maak je inbreuk op de auteursrechten.

Wat is doorgaans normaal voor de verdeling van het auteursrecht?

Vaak bekijken we het zo dat degene die iets maakt, het intellectueel eigendom heeft. Wij werken natuurlijk als opdrachtnemer, maar we zijn geen werknemer van een bedrijf dat zijn eigen software maakt en verkoopt. Wij zijn meestal de eigenaar van het auteursrecht, maar de opdrachtgever is de eigenaar van de licentie. Wanneer je als werknemer voor je werkgever code schrijft, is het auteursrecht van je werkgever. Maar dit moet natuurlijk wel in het arbeidscontract staan.

Nu je meer weet over de logica achter het intellectuele eigendom van software, schrik je natuurlijk niet meer wanneer wij als softwareontwikkelaar aangeven dat het auteursrecht bij ons ligt. We kunnen natuurlijk altijd andere afspraken maken, maar we lopen er heus niet mee weg om precies hetzelfde voor een andere opdrachtgever te maken!

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!

Bekijk de Smart Grow formule
Onze Smart Grow formuleOnze Smart Grow formule