Wat is PHP en wat doet een PHP programmeur?

Als je een website of een applicatie wilt laten bouwen, is de term webdeveloper of programmeur je vast bekend.

Maar als je vervolgens moet uitzoeken welke programmeer- of scripttaal er nodig is voor je website of applicatie, ontdek je waarschijnlijk pas hoeveel soorten programmeurs er eigenlijk zijn.

Wat is een PHP-programmeur?

Een PHP-programmeur (ook wel PHP-ontwikkelaar genoemd) is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van websites, applicaties en webtoepassingen in de server- of scripttaal PHP.

Wat is PHP?

PHP (‘Hypertext Preprocessor’) is een veelgebruikte scripttaal om dynamische webpagina’s mee te maken. Het staat zelfs aan de basis van WordPress, Wikipedia en Facebook. Het draait op een server: de code wordt op basis van de acties van de gebruiker op de server uitgevoerd en alleen het resultaat hiervan wordt omgezet en op de webpagina getoond in HTML. Waar PHP de taal is om te programmeren en om gegevens te verwerken, is HTML de taal om op te maken en om de website visueel aan de gebruiker te tonen.

Daarmee verschilt PHP van client-side-scripttaal zoals Javascript, die de zogenaamde ‘statische pagina’ en code op het apparaat (bijvoorbeeld een computer of mobiel) downloadt en uitvoert. De dynamische webpagina’s die de PHP-programmeur creëert, zien eruit als HTML-pagina’s, maar ze kunnen zichzelf aanpassen aan veranderingen die bijvoorbeeld een database doorgeeft.

PHP is niet voor niets een van de meest populaire scripttalen:

• Je kunt er – zoals hierboven gezegd – dynamische websitecontent mee maken.
  • De technologie wordt constant verbeterd.
  • Met PHP kun je een inlogsysteem ontwikkelen, zodat gebruikers zelf een account aan kunnen maken.
  • Het werkt als een Common Gateway Interface, waarmee je data en cookies kunt sturen en ontvangen.
  • Je kunt makkelijk XML-codes of afbeeldingen genereren.
  • Het is een vorm van (gratis) opensourcesoftware, dus je kunt het script makkelijk aanpassen zonder ervoor te moeten betalen.
  • PHP is snel en draait op vrijwel alle systemen heel stabiel. Het werkt op alle operating systems (Windows, macOs, etc).
  • PHP werkt met ontzettend veel verschillende databases samen, zoals de Open Database Connection extension om met elke database te kunnen werken.

Niet elke PHP-programmeur doet hetzelfde, maar over het algemeen ontwikkelt en implementeert een PHP-programmeur PHP-toepassingen voor websites, op basis van de behoeften van de klant. Ook heeft hij een adviserende rol door mee te denken over de benodigde functies voor een website en welke gegevens er verwerkt moeten worden. Daarnaast moet de PHP-programmeur ook natuurlijk ook testen, onderhouden en updaten en de klant ondersteunen zodra er problemen ontstaan.

Concreet betekent het dat een PHP-programmeur bijvoorbeeld een content management systeem (CMS) bouwt of optimaliseert om websites op te laten draaien.

Heb jij een PHP-programmeur nodig?

CODE14 zorgt dat er voor jou een team van dedicated Laravel en PHP-programmeurs klaarstaat om jouw website, PHP-webtoepassing of applicatie te ontwerpen, te ontwikkelen of te verbeteren. Wij brengen niet alleen structuur aan op basis van code, maar kijken ook naar de architectuur. Werk je al met een developmentteam (binnen jouw bedrijf), dan kunnen onze PHP-programmeurs ook aansturen om de innovatie zelf te bouwen, of om hen verder te helpen in de ontwikkeling of verbetering.

Onze PHP-programmeurs werken met een agile projectmanagement methodiek. Dat betekent dat ze werken in korte sprints, waarbij de focus ligt op (snel) businesswaarde creëren. In elke sprint is er een kleine scope om daarin de beste kwaliteit te kunnen verkrijgen. Ze zijn flexibel in te ontwikkeling, maar leveren we elke twee tot vier weken goed werkende software op. Zo weet jij precies wanneer en wat onze PHP-programmeursopleveren, zodat jij duidelijk overzicht krijgt voor je strategie en planning.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!