_Jelle Smeijers_ Co-founder CODE14

De kracht van een productconfigurator

Wat is een configurator?

Een configurator, ook wel productconfigurator genoemd, is een online programma waarin jij als klant zelf je product kunt samenstellen. Je kent ze vast wel, de configurators waarmee je een auto kunt samenstellen of ook een mooi voorbeeld: de configurators waarmee je zelf een ansichtkaart kunt maken, inzien, betalen en versturen.

De configurators zijn al jaren een enorme trend. Vooral de grote merken of websites hebben een configurator. Zij zijn er inmiddels wel achter dat consumenten graag zelf dingen willen kiezen en samenstellen zodat het product het best past bij een ieder zijn behoefte. Het is een slimme marketing methode waarmee klanten zelf aan de knoppen zitten en de marketeer dus niet meer helemaal hoeft te gissen naar wat een klant graag zou willen.  

Maar het is nog niet overal even populair. We zien wel steeds meer configurators ontstaan, maar nog lang niet iedereen is overtuigd van de investering in een configurator. En dat terwijl wij inmiddels meerdere succesvolle cases hebben waarbij de configurator enorm veel tijd (en frustratie) van medewerkers bespaart.

De klant aan de knoppen laten zitten

Je klanten het product in de juiste afmeting, gewicht, kleur of stijl laten configureren: lekker lean. Want door je klanten zelf aan de knoppen te laten zitten neem je een deel van de verspillingen weg én je voegt waarde toe voor de klant.

Eén van de verspillingen die je elimineert met het gebruik van een configurator is de factor mens. Door klanten zelf iets te laten configureren, en dit direct om te zetten in een offerte, kan iemand van de binnendienst namelijk meer nuttige dingen doen doordat hij deze stappen niet meer hoeft te nemen:

 1. Potentiële klanten bellen (of afspreken)
 2. N.a.v. het gesprek een tekening maken
 3. De tekening aanpassen na feedback van de klant (dit kan een aantal keren opnieuw moeten)
 4. De offerte maken en versturen
 5. De offerte opvolgen
 6. De offerte eventueel nog aanpassen na feedback van de klant

Een proces die bij velen vast mega herkenbaar is. En dan hebben we nog niet eens opgenomen dat je al deze tijd steekt in een potentiële klant die net zo goed niets kan gaan bestellen aan het eind. En wat dacht je van de faalkosten? Die gaan vaak ontzettend omlaag. Want de klant berekent en “tekent” zelf, accordeert de offerte zelf en het geheel kan zo doorgezet worden naar productie. Zit er een fout in? Dan zit deze vaak aan de kant van de klant.

De voordelen van een configurator

Je hebt ze natuurlijk stukje bij beetje al van ons gekregen, maar laten we alle voordelen van een configurator in combinatie met klantenportal voor offertes nog eens voor je opsommen:

 • Minder verspilling van tijd in potentiële klanten die uiteindelijk niets afnemen
 • De potentie van de binnendienst wordt beter benut
 • Minder faalkosten
 • Doorlooptijden worden enorm verkort
 • De klant kan de wensen in zijn/haar hoofd zelf omzetten in een product
 • Offertes worden automatisch uitgedraaid op basis van het geconfigureerde
 • Meer betrokkenheid van de klant wat (vaak) zorgt voor betere conversie

Configurator voorbeelden

Zoals gezegd hebben wij al diverse configurators mogen maken. Momenteel werken we aan een configurator voor maatwerk kasten van Furnio. Maar we hebben ook al wat cases die online te zien zijn. Check bijvoorbeeld eens de kozijnen configurator van Kozijnshop.nl. Een complexe configurator waarbij allerlei ontzettend moeilijke datamodellen en berekeningen de kozijnen op de achtergrond configureren en er ook direct een offerte laten uitrollen.

Maar we ontwikkelen ook de wat meer simpele configurators zoals die van Waterluxe. In deze configurator beantwoord je een aantal vragen en daardoor krijg je, op basis van je woonplaats, een aanbod voor de waterontharder die het best bij jou past plus de kosten voor installatie. Voor Waterluxe een belangrijke configurator, want ze hoeven nu niet meer dat hele proces van het kiezen van een waterontharder met de klant door én ze kunnen veel meer klanten tegelijk bedienen omdat alles digitaal is.

Benieuwd wat een configurator voor jou kan betekenen?

Misschien denk jij nu wel: dat wil ik ook. Dat kan! Wij zijn inmiddels onze 6e configurator aan het ontwikkelen en weten inmiddels heel goed wat er bij het UX design en de ontwikkeling komt kijken. We duiken graag samen in jouw mooie product en proces om te bepalen of een configurator voor jou ook zoveel voordelen gaat opleveren. Neem eens contact met ons op!

Meer uit onze
kennisbank