De mogelijkheden en voordelen van intranet

_interne communicatie

This is some text inside of a div block.

Zoals we al in onze blog schreven, kan het onmisbaar zijn om in deze tijd een goed lopend intranet te hebben voor de interne communicatie van een bedrijf. Maar wat is intranet eigenlijk, voor wie is het, hoe werkt een intranet en wat kun je er allemaal mee? Dat lees je in dit kennisartikel.

Wat is intranet?

Intranet vind je doorgaans in twee vormen: óf het is een intern computernetwerk van een bedrijf om alle computers met elkaar te verbinden, óf het is een bedrijfsportaal waar alleen medewerkers kunnen inloggen.

Bij de eerste vorm gaat het erom dat bepaalde bestanden in digitale vorm te vinden zijn, zodat iedereen – die toestemming heeft – erbij kan zonder fysiek op locatie te zijn. Bij de tweede vorm gaat het om een communicatieplatform voor intern gebruik, waar bijvoorbeeld belangrijke berichten door de directie worden gedeeld. Ook worden er vaak verhalen, artikelen en nieuws gedeeld door medewerkers zelf.

Een van de doelen van intranet is naast het bevorderen van de interne communicatie vaak ook het vergroten van de betrokkenheid en verbondenheid van medewerkers. Echter kan elk bedrijf een andere doelstelling nastreven.

Voor wie is intranet belangrijk?

Op het gebied van interne communicatie kan intranet dienen als een soort Facebook. Maar de enige van wie je een vriendenverzoek krijgt en berichten leest, zijn collega’s of de directie van het bedrijf waar je werkt. Ook MKB-bedrijven kunnen er veel baat bij hebben. Zeker wanneer iedereen thuiswerkt. Het kan lastig zijn dan een vaste plek te hebben om belangrijke informatie uit te wisselen. Intranet is dan een goede oplossing.

Intranet in de vorm van een intern computernetwerk is minder essentieel voor MKB-bedrijven dan voor grote bedrijven, maar wanneer het om een grote hoeveelheid bestanden gaat, is de schaalbaarheid van intranet beter.

Alternatieven voor intranet

Kleinere bedrijven die geen intranet hebben, kiezen vaak voor alternatieven. Bijvoorbeeld een WhatsAppgroep, als het gaat om intern communiceren. Echter vinden veel medewerkers dat irritant, zeker wanneer zij parttime werken, geen werktelefoon hebben en alsnog berichten krijgen van collega’s. En wanneer zij de volgende dag werken, is ellenlang scrollen het gevolg. Datzelfde kan het geval zijn bij Slack, waarvoor je tegenwoordig toch moet betalen.

Wanneer het gaat over het delen van interne bestanden, gebruiken bedrijven vaak een online cloud, zoals Google Drive of OneDrive. Die zitten echter al snel vol en vooral de Drive is eigenlijk ook niet echt privé. Een intranet kost misschien meer tijd en meer geld om te laten maken, maar je kunt het makkelijker integreren met andere systemen en snel opschalen wanneer dat nodig is.

Hoe werkt intranet, en hoe krijg je toegang tot intranet vanuit huis?

Wanneer je werkt met intranet als intern computernetwerk, kan het soms een hele rompslomp zijn om medewerkers ook thuis toegang te geven tot dat netwerk. Er is vaak een speciale dongel, toegangscode of programma nodig waarin medewerkers kunnen inloggen.

Het is zelfs mogelijk om op je thuiscomputer een programma te openen waarmee je in de omgeving van een bedrijfscomputer werkt. De mappen op de computer bevatten dan precies dezelfde inhoud, en medewerkers kunnen met hun unieke gebruikersnaam die zij ook op een bedrijfscomputer gebruiken, inloggen en hun bestanden op het netwerk opslaan.

Heeft jouw bedrijf ook een intranet nodig, of is het dringend aan verbetering toe?

Of je nu een totaal nieuw intranet wilt opzetten, of het huidige intranet wilt verbeteren; we denken graag met je mee over de mogelijkheden. Op dit moment zijn we veel met intranetten bezig, daarom kunnen wij je de beste opties aanraden en snel van start gaan op basis van onze best practices!

Meer uit onze kennisbank