Wat is een SSL certificaat en waarom moet je dit hebben?

This is some text inside of a div block.

De meeste van ons maken dagelijks gebruik van het internet, en dus ook van websites.

Op veel van die websites moet je inloggen, laat je gegevens achter of doe je betalingen. Dat is niet altijd veilig, want er zijn systemen die jouw gegevens willen onderscheppen.

Wat is SSL?

Je kent het vast wel, je gaat naar een website en in de zoekbalk verschijnt een slotje voor het webadres. Dat voelt veilig toch? Dat is het ook! Het betekent namelijk dat de website een SSL certificaat heeft. SSL staat voor ‘Secure Sockets Layer’, wat vrij vertaald een beveiligde laag betekent. Deze beveiligde laag zit tussen de server van jouw website en de internetbrowser (zoals Chrome of Safari). Door deze beveiligde laag kunnen jouw gegevens niet door andere partijen worden gelezen. Je moet het eigenlijk zo zien: Wanneer twee mensen Chinees met elkaar spreken, begrijpen ze elkaar. Zet daar een Nederlander bij die geen Chinees kan. Hij kan wel meeluisteren, maar hij begrijpt niks van wat er gezegd wordt. Alleen de zender en ontvanger begrijpen elkaar omdat ze dezelfde taal spreken. Dit is in essentie wat er gebeurt bij een SSL verbinding.

Moet je inloggen, je gegevens achterlaten of een betaling doen op een website? Check dan altijd of er een slotje aanwezig is. Je kunt ook aan het webadres zien of de website een SSL certificaat heeft. Begint de website met https:// dan weet je zeker dat er een SSL actief is!

Waarom SSL belangrijk is

Natuurlijk is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met de gegevens van jouw (potentiële) klanten, je wilt een goede indruk achterlaten en vertrouwen opwekken. Met een SSL-certificaat bewijs je dat de gegevens veilig getransporteerd worden naar de webserver. Daarnaast helpt een SSL verbinding ook voor jouw ranking in Google. Websites die wel een SSL hebben worden door Google hoger gerankt in de zoekresultaten dan websites zonder SSL. Het is dus ook nog eens positief voor je positie in de Google zoekresultaten!

Is een SSL certificaat verplicht?

In mei 2018 is de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Het overtreden van de regels heeft grote gevolgen, want de boetes zijn ontzettend hoog. Eén van de zaken in deze AVG is het SSL certificaat. Voor iedere website of webshop die gegevens van gebruikers verwerkt is een SSL certificaat verplicht. Als je dus alleen een simpel contactformulier op je website hebt, ben je ook verplicht een SSL certificaat te hebben. CODE14 is geen juridisch bureau. Wil je meer informatie over de AVG of zeker weten dat jij juridisch de juiste keuzes maakt voor je website? Vraag dan advies aan een specialist.

Meer uit onze kennisbank