_API

Wat zijn webshopkoppelingen en hoe werkt het?

Voor webshops zijn er eindeloos veel koppelingen met diensten, software, applicaties en andere systemen mogelijk.

Denk aan betalingssystemen, bezorgdiensten of boekhoudsoftware. Maar welke webshopkoppelingen zijn er allemaal, en hoe koppel je jouw webshop aan je bestaande website?

Wat is een webshopkoppeling?

Een webshop draait in de meeste gevallen op een CMS (Content Management Systeem). Met een webshopkoppeling zet je een stukje code vanuit het externe systeem in de code van het CMS van jouw webshop. Zo vergroot je de functies van je webshop en kun je vanuit één systeem – jouw webshop - alle functies beheren.

Het koppelen van al die functies met je webshop verloopt via een API (Application Programming Interface). Een API is een set instructies die een webdeveloper schrijft en die ervoor zorgt dat al jouw softwareprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. Je kunt een API zien als een taal die de twee systemen spreken. Een webdeveloper gebruikt die taal om de twee programma’s te verbinden. En zo kun je dus een hele set aan verschillende systemen en applicaties aan je webshop koppelen, om het gehele proces van aankoop tot nazorg in te richten.

Heb je bijvoorbeeld een webshop in Shopify, dan zit daar niet standaard de optie in om de bestelling met PostNL te laten bezorgen. Je moet daarvoor eerst de webshopkoppeling maken met de PostNL-service. Wil je een automatische e-mail naar een klant laten versturen nadat hij of zij een aankoop heeft gedaan? Dat zit ook niet standaard in het CMS van Shopify, maar daar gebruik je een extern platform zoals MailChimp voor. Zo zijn er talloze functies die je nog moet ‘bouwen’ voordat je alles met je webshop kunt doen wat je voor ogen had.

We hebben het hier wel over Shopify: een gebruiksvriendelijk webshopplatform dat zelf API’s aanbiedt om andere systemen en applicaties met zichzelf te verbinden. Dat maakt het makkelijk voor gebruikers die zelf niet kunnen programmeren. Er zijn veel API’s voor Shopify beschikbaar, maar dat geldt lang niet voor alle systemen, applicaties en software waarmee je een webshopkoppeling wilt maken.

Hoe kun je een webshop koppelen aan een website?

Een webshop koppelen aan een website kan heel makkelijk gaan of heel ingewikkeld worden, afhankelijk van het systeem waarin je website gebouwd is. Sommige webshopplatformen zijn speciaal gebouwd om goed met een bepaald CMS te werken, zoals een WooCommerce-webshop goed bij een WordPress-website aansluit.

Zoek dus eerst uit welk webshopplatform wordt aanbevolen voor het CMS waarop jouw website loopt. Is daar geen goede optie voor te vinden, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de webshop niet aan je bestaande website te koppelen, maar de webshop apart op te zetten bij een andere hostingprovider of een webshopplatform.

Belangrijk is dan wel dat je de webshop op een aparte hostnaam zet, zoals shop.websitenaam.nl, met een eigen DNS A-record. Met een knop in het menu van je website waar je naar je webshop verwijst, is het voor klanten geen probleem om ‘m te vinden.

Je leest het al: dit kan dus een behoorlijke puzzel worden. Het blijft meestal niet bijeen webshop koppelen aan een website, maar ook alle andere systemen, applicaties en software die je in je bedrijf gebruikt, moet je met elkaar zien te verbinden. Daarvoor kun je het beste een webdeveloper inschakelen om een API op maat te laten maken, zodat alles naadloos op elkaar aansluit.

IDeal koppelen aan webshop

Het eerste wat je moet doen, is een contract afsluiten bij de bank of een Payment Service Provider (PSP) zoals Mollie of Buckaroo. Met een PSP hoef je zelf geen contract af te sluiten met je bank. PSP’s zorgen ervoor dat je iDeal makkelijk kunt koppelen aan je webshop, door hun eigen API’s die de betaalsystemen koppelen met alle bekende webshopsystemen. Handig! Maar wil je ook je eigen boekhouding hieraan koppelen, of andere facturatiesoftware die je gebruikt? Dan heb je niet genoeg aan de API van de PSP zelf.

Exact webshopkoppeling

Exact Online software is natuurlijk fantastisch, maar gezien zo’n groot gedeelte van het bedrijfsproces hieraan is gekoppeld, bestaat ook dat uit verschillende systemen, software en applicaties. Exact biedt zelf ook een API aan, maar hierbij geldt dezelfde regel als voor Shopify: niet voor alles is een API. Een Exact webshopkoppeling kan dus ook alleen als daar de juiste API voor is met jouw specifieke webshopplatform. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er webshopkoppelingen lopen met andere systemen, software en applicaties. Idealiter heb je dan een unieke API die alles met elkaar verbindt.

Wil jij een API laten maken voor koppelingen voor je webshop?

Welke systemen, software en applicaties je ook aan je webshop wilt koppelen, er is altijd wel iemand in ons team die precies de API kan ontwikkelen die jij nodig hebt om de perfect werkende webshop te creëren die jouw bedrijf nodig heeft.

We luisteren niet alleen naar wat jij wilt, we denken ook met je mee om tot de beste opties te komen om jouw webshop aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk, geautomatiseerd, schaalbaar en SEO-vriendelijk te maken. Zodat je niet alleen nu de beste systemen, software en applicaties aan je webshop gekoppeld hebt, maar er ook in de toekomst van op aan kunt dat je jouw strategische doelen en ambities daarmee kunt behalen.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!