_Jelle Smeijers_ Co-founder

Waarom API-koppelingen onmisbaar zijn voor digitalisering

Je hoeft maar één minuut op onze website te kijken, en je ziet al dat we het vaak over koppelingen hebben. We helpen veel van onze klanten bij hun digitalisering. Eén van de meest onmisbare stappen naar een gedigitaliseerd bedrijf is het maken van API-koppelingen. We vertellen je graag waarom dat zoveel verschil maakt.

Automatisch uitwisselen van gegevens tussen softwaresystemen

Anno 2021 kun je het je echt niet meer veroorloven om alle gegevens uit elk afzonderlijk systeem handmatig over te zetten. Zeker niet wanneer je dezelfde gegevens meerdere keren moet invoeren, is de kans groot dat je fouten maakt. Daarom is het belangrijk dat je bedrijf gedigitaliseerd is en dat je API-koppelingen gebruikt.

Die zorgen ervoor dat de softwaresystemen automatisch elkaars data kunnen uitlezen. Denk bijvoorbeeld aan betalingen van bestellingen, die automatisch in je boekhoudingssysteem verschijnen. Is het nog niet helemaal helder wat API-koppelingen nu precies zijn, lees dan ook dit artikel.

In één systeem alle informatie inzien

Overzicht werkt voor iedereen beter. Wanneer je met een taak bezig bent, maar daarbij constant tussen verschillende systemen moet switchen, kan dat nogal vermoeiend zijn en veel tijd kosten.

We geven je een voorbeeld. Je runt een online platform waar meubelzaken oude showroommodellen verkopen. Een klant vraagt via de chat op de website of hij een tafel kan retourneren. Daarbij geeft hij zijn bestelnummer door. De chatmedewerker ziet door de koppeling van de chatsoftware, het CRM en het logistieke systeem meteen de gegevens van de bestelling. De klantenservicemedewerker stuurt de verkoper met een klik en een retourreden een retouraanvraag. De klant ontvangt automatisch een retourlabel via de mail zodra de verkoper op ‘akkoord’ heeft gedrukt. Hoeveel verschillende systemen zou de chatmedewerker hebben gebruikt als er geen koppelingen waren geweest? Dan had de medewerker de verkoper waarschijnlijk zelfs moeten bellen..

Het verhoogt de productiviteit

Bovenstaand voorbeeld laat ook zien dat je veel productiever kunt zijn wanneer systemen gekoppeld zijn. Gegevens hoeven niet opgezocht of ingevoerd te worden: die zijn vaak al met één klik op een knop zichtbaar. Zeker wanneer er door automatisering veel administratieve taken wegvallen, scheelt dat enorm veel tijd.

Veel verbetering, weinig investering

Als je al jarenlang werkt met software waar je al je gegevens in hebt staan, en die qua aanschaf nogal prijzig is (dat hoort er nu eenmaal bij), dan sta je niet te popelen om nieuwe software aan te schaffen. Je verbetert het bedrijfsproces al snel door koppelingen te maken. Ook is het niet meer nodig om de nieuwe software te leren kennen, of aan je medewerkers uit te leggen. Reken maar uit hoeveel tijd en geld je dat scheelt.

Hulp nodig bij de API-koppelingen?

CODE14 maakt API-koppelingen op maat. Dat betekent dat welke software je ook hebt en hoeveel ze ook van elkaar verschillen: wij zorgen ervoor dat je alles kunt koppelen, en kunt profiteren van bovenstaande voordelen.

Meer uit onze
kennisbank