_Jelle Smeijers_ Co-founder

Werken in sprints voorkomt een weggegooide investering

Samen sprinten naar het beoogde einddoel! Op kantoor werken wij met elkaar volgens de scrum methode, maar ook met onze opdrachtgevers spreken wij duidelijke en korte sprints af. Snel kunnen schakelen, dicht op het vuur zitten en steeds aanpassingen kunnen doen tussendoor: het grote voordeel van werken in sprints!

Scrummen in korte sprints

Al onze projecten vliegen wij aan op een flexibele manier, ook wel “scrum” te noemen. In een klein team, dedicated gekoppeld aan het project, knippen we het grote project op in kleine onderdelen. Voor het ontwikkelen van deze onderdelen maken we een projectplanning en komen we steeds bij elkaar terug om de laatste ontwikkelingen te bespreken, hierover te sparren en eventueel aanpassingen te doen. Het opdelen van de diverse onderdelen in kleinere projectjes noemen we sprints.

In de praktijk houdt dit in dat er na iedere tweeweekse sprint een onderdeel opgeleverd wordt die we dan samen bespreken. Iedere twee weken toetsen we zo het plan en of de uitgangspunten die aan het begin zijn gemaakt nog kloppen of dat we iets moeten wijzigen. Juist doordat we elkaar zo vaak spreken en met elkaar sparren, blijft het commitment aan beide kanten sterker aanwezig. Daarnaast geen ellenlange meetings meer, maar even kort de afgelopen twee weken doornemen. Vaak kan dat al in een half uurtje!

Voordeel van werken in sprints

Het voordeel van sprints is, wanneer er in het slechtste geval een verkeerde keuze is gemaakt, dit maximaal een impact heeft van twee weken. Aan één stuk door programmeren houdt in dat we het initiële plan niet kunnen wijzigen of bijsturen. Vaak zien we dat uiteindelijk een initieel plan veroudert en niet meer voldoet aan de wensen, maar wijzigen is dan niet meer mogelijk. Dat kunnen we voorkomen door in sprints te werken. Na iedere twee weken kunnen we bepalen of wat we al hebben gemaakt nog steeds klopt en actueel is. In het geval dat dit niet zo is “gooien” we “maar” twee weken weg en geen (dure) maanden aan programmeerwerk.

Intensievere aandacht door scrum

Een scrum manier van werken vraagt van zowel de opdrachtgever als ook van ons extra effort. Bij de opdrachtgever moet er een aanspreekpunt, projecteigenaar, zijn die precies weet wat er moet gebeuren en het project bewaakt. Elke twee weken komen de stakeholders bij elkaar om de afgelopen sprint te beoordelen en de volgende sprint te definiëren. Het overleg mechanisme is een stuk intensiever dan bij een traditionele manier van ontwikkelen.

Wil jij ook maatwerk software ontwikkelen door middel van scrum? Neem dan eens contact met ons op!

Meer uit onze
kennisbank