_Jelle Smeijers_ Co-founder

Native app, hybride app of web app: wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende app oplossingen voor hele diverse vraagstukken. Zo heb je een web app, mobiele app (native app) of hybride app. In deze blog leg ik je uit wat het verschil is tussen de applicaties en waarvoor de apps geschikt zijn.

Een web app: is dat een website?

Het antwoord is nee. Een webapplicatie is wel degelijk iets anders dan een website. Een website wordt voornamelijk gemaakt als platform om vindbaar te zijn voor anderen, content (tekst, afbeeldingen, video’s) te delen over je business of mensen te informeren. Je wilt jouw website altijd openbaar hebben voor anderen, want natuurlijk wil je dat iedereen jouw website kan vinden. Bij een webapp is dat niet altijd het geval.

Een web app bestaat vaak uit maatwerk, want de mogelijkheden voor webapplicaties zijn legio. Zo kan een webapp bijvoorbeeld een communicatiemiddel zijn, waarbij gebruikers een account aanmaken om met vrienden/collega’s/familie te kunnen communiceren. Een web app kan echter ook een intern platform zijn. Daarmee bedoel ik dat het systeem intern in het bedrijf gebruikt wordt voor bijvoorbeeld administratie, HR, inkoop of andere taken. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat gebruikers zomaar toegang kunnen krijgen tot de applicatie.

We kunnen wel zeggen dat de webapp een vervanger is van de desktop applicatie. Bij desktop applicaties moet je denken aan programma’s die je moet downloaden om ze te kunnen gebruiken. Dit programma staat dan op de computer waarop je het hebt gedownload, maar ga je verplaatsen naar een andere computer, moet je het programma weer opnieuw downloaden. Bij een webapplicatie is het programma bereikbaar via het internet en krijg je (vaak) een inlog om met het programma te kunnen werken. Zo kun je via iedere computer direct inloggen en aan de slag!

Wat is een native app?

Een mobiele applicatie, vaak een native app, noemen we ook kort gezegd wel een app. Als je een smartphone hebt, dan herken je ze wel. De apps die je in de App Store of Google Play Store download om bijvoorbeeld te communiceren met je vrienden, spelletjes te spelen, het nieuws te lezen, je mail te openen of films & series te kunnen kijken. Er bestaan echt talloze mogelijkheden voor apps.

"Native" in het Nederlands is inheems, wat dus betekent dat het van nature in het gebied voorkomt. Precies wat een native app is, want deze app wordt gebouwd om gedownload te kunnen worden in bijvoorbeeld de App Store of Google Play Store (daar waar de native app voorkomt). Deze app moet voor ieder platform opnieuw ontwikkeld worden, wat een groot nadeel is. Het grootste voordeel van een native app is de snelle performance. Een ander belangrijk voordeel is dat, doordat het gebouwd wordt speciaal voor een platform, je ook echt de look & feel van het platform hebt.

Ook belangrijk om over na te denken bij het ontwikkelen van een native mobiele app is het feit dat deze applicatie voor ieder besturingssysteem opnieuw ontwikkeld moet worden. Zo kun je een iOS app laten maken, maar ook kun je een Android app laten maken voor Android telefoons en tablets. Dit zijn de twee besturingssystemen die het meest gebruikt worden en de markt domineren, maar ze zijn verre van hetzelfde. Bij het ontwikkelen van een native mobiele app houdt dat helaas in dat er twee verschillende versies gemaakt moeten worden, waardoor het wat prijziger kan worden. Je kunt er voor kiezen om eerst een app te maken op één besturingssysteem, maar dat betekent vaak ook dat je de helft of meer van je doelgroep niet kunt bedienen.

De hybride app, een beetje van beide werelden

Het woord hybride betekent "nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken", en dat is heel simpel gezegd ook wat een hybride app is. Het kan namelijk zowel een mobiele app als ook een web app zijn. Een hybride app kan worden gebouwd als web app, maar dan met een "native jasje", waardoor het zowel op het web als op mobiel werkt. Een hybride app kan ook alleen gemaakt worden als mobiele app, maar dan hoeft de app maar één keer ontwikkeld te worden, want een hybride app werkt op beide besturingssystemen (iOS/Android).

Als er vraag is naar een mobiele app, dan adviseren wij vaak een hybride app. Wij zeggen ook wel eens dat het eigenlijk ‘’het beste van beide werelden is’’. Doordat de hybride app kan functioneren als een web app en als native app, is het een totaaloplossing voor alle platformen.

Waarvoor kies jij?

Wij krijgen vaak de vraag: "Kun je voor ons een mobiele app maken? Dit hebben we nodig!" Er wordt dan gedoeld op een native mobiele app, en vaak onder het motto "iedereen gebruikt apps" en "apps zijn handig", maar in de meeste gevallen is een native app helemaal niet de beste oplossing. Komt bij dat een native app vaak ook nog een hele dure optie is.. We zien vaak dat we uiteindelijk toch beter en goedkoper een hybride app kunnen ontwikkelen. Bepaal het doel van de app en waarvoor je het gaat gebruiken, dat is het belangrijkste!

Hopelijk zijn de verschillen tussen een native app, hybride app en webapp wat duidelijk geworden. Wij helpen je natuurlijk ook graag om de beste maatwerk oplossing te vinden, zodat je nooit achteraf teveel (onnodig) hebt geïnvesteerd of niet de functies op je app hebt die je graag had willen hebben. Voor een vrijblijvend gesprek (met een bakje koffie vers gezet door mijzelf 😉 ) kun je hier contact met ons opnemen!

Meer uit onze
kennisbank