Overhyped of slimme tool: wat is Bionic Reading?

Michelle Morsink_ Marketing Manager

Wij zijn altijd op zoek naar tools en manieren om slimmer te werken. Om op de hoogte te blijven van de vele ontwikkelingen volgen een aantal van onze collega's allerlei verschillende (sociale) platformen. En op één van die platformen kwamen wij meermaals de term Bionic Reading tegen. Het triggerde ons, want wat nou als het écht zou werken? En kunnen we dit dan toepassen op onze website? Let's find out!

Wat is Bionic Reading?

Bionic Reading, of in het Nederlands ook wel bionisch lezen, is een tool om sneller en slimmer te kunnen lezen. De Zwitserse Renato Casuut wilde lezen makkelijker maken en kwam met een manier om je ogen sneller te laten lezen door je brein te activeren. Oké, klinkt vaag. Laten we er dieper induiken.

Een font doet al heel veel met hoe goed je de tekst kunt lezen. Zo heb je bijvoorbeeld hele sierlijke handwritten fonts waar je veel meer moeite voor moet doen dan als je tekst moet lezen met een simpele Arial font. Maar met Bionic Reading ga je nog een stapje verder.

Je maakt een deel van de woorden bold. Vaak zijn het de eerste 3 of 4 letters, maar bij kortere woorden kan het ook één letter zijn. Renato zegt dat je brein dan focust op het bold gemaakte gedeelte van het woord. Je brein vult vervolgens zelf de rest van het woord aan. Je brein is namelijk veel slimmer dan je zelf denkt. Omdat je brein sneller kan lezen dan je ogen, en je ogen op deze manier minder letters hoeven te lezen, kun je dus tijd besparen met lezen. Lezen wordt zo een heel nieuwe ervaring!

Een voorbeeld van Bionic Reading

Laten we er eens een voorbeeld van Bionic Reading bij pakken door een tekst van één van onze eigen artikelen te vergelijken. Aan de linkerkant zie je de tekst zoals hij was. Op rechts dezelfde tekst maar dan met Bionic Reading erin verwerkt.

Bionic Reading aanpassen aan jouw voorkeuren

Naast dat je dus delen van woorden bold kunt maken, is er vanuit de Bionic Reading movement veel meer bedacht om het voor jouw brein wat makkelijker te maken. Zo is er online een Bionic Reading configurator te vinden. Gooi je daar wat tekst in, dan krijg je een Bionic Reading vriendelijke tekst terug.

Daarna kun je zelf aanpassen hoe bold een woord is en ook hoeveel letters dikgedrukt weergeven worden. Ieder brein is immers anders en wellicht vind jij het wel fijner lezen om nog meer letters dikgedrukt te hebben of wil je juist dat de bold letters niet té veel van het scherm springen.

Slimme manier om te lezen of gaat het niet werken?

Er zijn nog geen wetenschappelijke artikelen die bewijzen dat Bionic Reading écht werkt. Natuurlijk zijn er wat onderzoekjes gedaan, maar ook daaruit blijkt dat sommige mensen er veel baat bij hebben en anderen juist geen verschil merken. De verwachting is dat in de toekomst meer apps en devices de optie gaan aanbieden om tekst naar Bionic Reading om te zetten. Er zijn al een paar apps overstag, maar of de rest gaat volgen moet nog blijken!

Wat denk jij? Gaan we straks steeds meer Bionic Reading zien of is het een hype die straks weer voorbij vliegt? Let us know door te reageren op onze socials.