Wat is een full stack developer?

This is some text inside of a div block.

Een full stack developer is een allround software ontwikkelaar met een zeer brede kennis van programmeertalen, technieken en tools.

Een full stack developer kan zowel front end als back end ontwikkelen.

Wat is full stack?

De “stack” staat voor het gehele developers pakket: zowel front end als back end. Full stack houdt dus in dat deze developer het gehele pakket kan. Het design van het product, de gebruikerservaring, het coderen van de front end, het bouwen van applicaties in de back end, API koppelingen schrijven en het doorontwikkelen van het platform: de full stack developer is van alle markten thuis. Dat zorgt ervoor dat de full stack developer een goede verbinder is tussen de front end en back end developers. Zij spreken namelijk allebei een andere taal, maar de full stack developer spreekt beide talen. Een echte teamplayer dus die als brug kan fungeren tussen de verschillende developersgroepen.

Wat doet een full stack developer?

Een full stack developer heeft zeer uiteenlopende basic skills. De developer is nooit specialist in bijvoorbeeld één taal of één skill, maar is door zijn of haar brede basiskennis wel op diverse projecten inzetbaar. Een full stack developer kan onder andere:

  • Uitwerken ontwerp (responsive layout, typografie, kleuren etc.)
  • Coderen in JavaScript, HTML en CSS
  • Verstand van gebruikerservaring
  • Databases bouwen
  • API-koppelingen ontwikkelen
  • Coderen met bijvoorbeeld PHP
  • Testen en doorontwikkelen van het gebouwde platform

Klinkt zeer aantrekkelijk, zo’n full stack developer die werkelijk alles kan. Echter reikt de kennis van een full stack developer maar tot op een bepaalde hoogte. Het is namelijk onmogelijk om specialist te zijn in al deze expertises. Full stack developers werken dan ook vaak aan de wat kleinere projecten die niet al te complex zijn. Door de snelle technologische ontwikkelingen hebben grote complexe projecten namelijk specialisten nodig op het gebied van front-end of back-end.

Wat is het salaris van een full stack developer?

Het salaris van een full stack developer ligt, net als dat van andere developers, op een hoog niveau. De vaardigheden zijn erg specifiek en het aanbod van full stack developers is vrij laag, waardoor het salaris aantrekkelijk is. Het salaris is gebaseerd op drie factoren:

  • Werkervaring
  • Opleidingsniveau
  • Plaats

Waar je werkt in Nederland is als full stack developer zeer relevant voor de hoogte van het salaris. De salarissen kunnen enorm verschillen per stad, omdat het op bepaalde plekken erg lastig is om goede full stack developers te vinden. Daarnaast is werkervaring en opleidingsniveau ook bij full stack developers van invloed op het salaris.

Full stack developer worden

Om full stack developer te worden volg je een opleiding in de richting van ICT of informatica. Deze studies leggen een goede basis voor kennis, maar ervaring speelt in ons vak een erg belangrijke rol. Zorg er dus voor dat je naast je studie ervaring op doet, dat kan onder andere als parttime developer. Al klaar met studeren en op zoek naar een gave job als full stack developer? Check dan eens onze vacatures!

Meer uit onze kennisbank