Wat is een hybrid app en wanneer kies je daarvoor?

This is some text inside of a div block.

Helaas een veel voorkomende situatie: iemand raadt je een mobiele app aan, maar de app werkt alleen voor iPhone.

Maar jij hebt een Android-telefoon. Balen! Ben je van plan een mobiele app te maken, dan kun je dit probleem voorkomen door een hybrid app te laten ontwikkelen. Deze applicatievorm werkt op alle platformen. Hoe een hybrid app precies werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je er een kunt laten ontwikkelen, lees je in dit artikel.

Wat is een hybrid app?

Een hybrid app kan op meerdere soorten platformen functioneren, dus je kunt hem zowel uit de Google Play Store als de Apple Store downloaden. Het woord ‘hybrid’ komt voort uit het feit dat een hybrid app een combinatie is van een native app en een web app. Het verschil daartussen is als volgt:

 • Een native app is speciaal ontwikkeld voor één platform in de programmeertaal die daar voor bedoeld is. Een native app draait bijvoorbeeld óf op een Android-toestel, óf op een Apple-toestel.
 • Een web app is een website die er voor de eindgebruiker uitziet en werkt als een mobiele app. Je kunt deze ook op een desktop laten draaien.

Doordat de basis van een hybrid app een web app is, schrijven ontwikkelaars de broncode van hybrid apps in de relatief eenvoudige programmeertalen HTML5, CSS en JavaScript. De broncode wordt voor alle platformen hetzelfde geschreven. Pas je daar iets in aan, dan wordt het meteen voor alle platformen gewijzigd.

Voordelen hybrid app

 • Hybrid apps zijn vaak sneller dan web apps. Ze hoeven namelijk niet te wachten op de laadtijd van de browser.
 • Hybrid apps zijn makkelijker en goedkoper te maken dan native apps.
 • Met hybrid apps kun je meer functies gebruiken dan met web apps.
  Hybrid apps functioneren nog steeds wanneer de gebruiker niet verbonden is met internet.
  Hybrid apps hoeven bij aanpassingen aan één van de pagina’s niet opnieuw geüpload te worden naar een appstore, zoals bij native apps.

Nadelen hybrid app

 • Een hybrid app is langzamer dan een native app, omdat native apps zijn ontwikkeld voor één platform en daar ultiem en zeer efficiënt mee communiceren. Ook voelt de native app ‘natuurlijker’ aan binnen de interface van het platform zelf. Het is daar immers specifiek voor gemaakt.
 • Hybrid apps zijn moeilijker te maken dan web apps.
 • Hybrid apps hebben minder grafische mogelijkheden dan een native app.

Hybride app voorbeeld

Een goed voorbeeld van een hybride app voor zowel Android als iOS is de Urenregistratie app, die we ontwikkelden voor Niverplast. Met de app kun je als bedrijfseigenaar of leidinggevende op een eenvoudige manier zien hoeveel uren elke medewerker heeft gemaakt, voor welk project en voor welke klant.

De medewerkers registreren de uren zelf via de iOS en Android app voor smartphones of via een webapp voor laptops en desktops. Het belangrijkste aspect is dus dat het op zoveel verschillende platformen werkt, zodat medewerkers en hun leidinggevenden de hybride app op elk moment kunnen gebruiken.

Het meest bekende hybride app voorbeeld is de Facebook app. Deze hybride app ziet er op een Android-toestel en een iPhone bijna hetzelfde uit. Alleen de native onderdelen zijn aangepast naar een standaard ontwerp van het platform zelf.  

Hybride app ontwikkelen

Heb je een goed app idee en wil je een hybride app maken? Om een hybride app te ontwikkelen, hoef je in ieder geval niet te kiezen voor een individueel platform. Een hybrid app maken is de beste keuze wanneer je meer functionaliteiten wilt dan alleen een mobiele website (web app), maar het ook niet zo uitgebreid, hoogkwalitatief en complex hoeft te zijn als bij een native app.

We sparren graag met je over de mogelijkheden om een hybrid app te ontwikkelen voor jouw wensen, en ook helpen we je een verdienmodel te bedenken om je investering terug te kunnen verdienen. Daarbij komt dat je met onze maatwerkoplossingen alleen betaalt voor de functies in je app die je echt nodig hebt!

Meer uit onze kennisbank