Wat is een webapp?

Je hebt vast al eens wat gehoord over webapplicaties, maar je wilt er meer informatie over.

In dit artikel leggen wij uit wat een web app is, wat de voor- en nadelen zijn en geven wij je een aantal voorbeelden van webapps.

Software op het web

Een web app is een software oplossing die draait op een webbrowser. Wat we daar mee bedoelen is dat het programma te bereiken is via het internet. Vroeger moesten we altijd programma’s downloaden (desktop applicaties), maar dat is dus verleden tijd! De gegevens van de webapp worden opgeslagen op een webserver, waardoor je op ieder gewenst moment en overal over dezelfde gegevens beschikt. Je opent je webbrowser en kunt aan de slag met het programma. Webapplicaties zijn er in allerlei soorten en vormen, want ze zijn geheel op maat te bouwen.

Voordelen van een webapplicatie

Het gebruik van een web app brengt grote voordelen met zich mee. Zo hoeven nieuwe gebruikers geen programma’s te installeren, maar kunnen zij direct via de webbrowser gebruik maken van de webapplicatie. Doordat alles op de webbrowser draait, heeft het programma geen schijfruimte nodig op de computer. Dat betekent ook weer dat, wanneer er een update nodig is, niet het gehele programma of de werkplek aangepast moet worden. Men opent gewoon opnieuw de webapp en het programma is aangepast aan de update. De applicatie is altijd en (bijna) overal beschikbaar (Windows, Mac etc.), mits je internet ter beschikking hebt. Een web app is geheel naar eigen smaak en wensen te bouwen en in te richten. Alle functionaliteiten die jij nodig hebt worden aan de voorzijde goed met elkaar afgestemd, waarna wij de web app maken.

Nadelen van een webapp

Wanneer we een web app maken moeten we zeker ook rekening houden met de nadelen. Doordat de applicatie draait op een webserver, is deze ook gevoeliger voor hackers. Het is dus van groot belang dat het programma uiterst zorgvuldig beveiligd wordt. Het is wel zo dat je een security update niet op iedere device hoeft te installeren. Bij de desktop applicaties, die als programma geïnstalleerd moeten worden, moet ieder programma nog geupdate worden door de gebruiker. Een webapp wordt automatisch overal geupdate.

Tevens is een webapplicatie vaak niet offline beschikbaar, internet is over het algemeen noodzakelijk. Dat betekent ook weer dat de snelheid van de webapp heel afhankelijk is van de beschikbare internetsnelheid. Om je webapp optimaal te laten werken en veiligheidslekken te voorkomen bieden wij altijd een onderhoudscontract om je web app te blijven updaten.

Hoe wij een web app maken

Wij bouwen bijna al onze webapplicaties met het vrije, open source PHP web framework van Laravel. Geïnteresseerd in waarom wij zo graag met Laravel werken? Lees dan verder in onze Kennisbank over Laravel.

Hybride web app

Een webapplicatie wordt gebouwd om, zoals hierboven beschreven, toegang te verschaffen via een webbrowser. Echter bestaat er ook de mogelijkheid om deze web app te combineren met een mobiele app: een hybride app. Dit houdt in dat we een webapplicatie bouwen met een ‘’native jasje’’ eromheen, waardoor de app ook te downloaden is in de verschillende mobiele app stores. Het voordeel hiervan is eigenlijk dat het ‘’het beste van beide werelden’’ is.

Normaliter moet een native mobiele app voor alle besturingssystemen apart gebouwd worden, wat hoge kosten met zich meebrengt. We bouwen een web app en creëren hier, simpel gezegd, een tussenlaag in, waardoor de web app als native app op alle mobiele besturingssystemen werkt. Een hybride app kan dus functioneren als webapplicatie, maar ook als native mobiele app. Een totaalconcept geschikt voor alle platformen!

Webapplicaties voorbeelden

Een webapp kan geheel op maat gemaakt worden, want bij de bouw ervan hoeven we ons niet te houden aan bepaalde formats of structuren. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden wanneer je een web app wilt laten maken. Onderstaand hebben wij een aantal voorbeelden voor webapplicaties geschetst.

• Projectregistratie
  • Administratie (Financieel, HR)
  • E-learning en school portals (educatie)
  • Kilometerregistratie
  • Urenregistratie en verlof aanvragen
  • Werkroosters en agenda’s (planning)
  • Routes en ritregistraties (transport)
  • Cliënteninformatie, notities, medicatievoorschriften etc. (zorg)
  • Voorraadbeheer en inkoop

Ben je op zoek naar een ander type webapp, wil je meer informatie of mogen wij een web app maken voor je? Neem dan contact met ons op of lees onze andere informatieve artikelen.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!