Een app ontwikkelen: 5 stappen naar succes

Je wilt een app laten maken, maar misschien weet je niet waar je aan moet denken of waar je überhaupt moet beginnen.

In 5 simpele stappen helpen wij je een succesvolle app ontwikkelen.

Stap 1: Strategie

Je hebt een goed idee en wilt hiervoor een app laten maken. Wat het allerbelangrijkste is om goed over na te denken: wat is je doel met deze app? Een app maken is geen investering van een paar tientjes, en het zou eeuwig zonde zijn als je een app laat bouwen die vervolgens jouw doelgroep niet aanspreekt. Begin dus nooit zomaar met het bouwen van een app, maar start altijd met een goede strategie. En geloof ons, iedere succesvolle app heeft écht een strategie gemaakt.

Een app ontwikkelen doe je nooit voor jezelf, maar altijd voor een doelgroep. Dit kunnen consumenten zijn, maar dit kunnen ook je medewerkers zijn. Bepaal je doelgroep en betrek je doelgroep in het proces. Hiervoor kan je verschillende onderzoeksmethoden gebruiken, bijvoorbeeld interviews of enquêtes. Of je voldoet aan de wensen en eisen van je doelgroep bepaalt het succes van je app!

Stel jezelf eens de volgende vragen als je aan de slag gaat met jouw strategie:

Waarom
1. Waarvoor laat ik een app maken?
2. Wat wil ik met mijn app bereiken (doelen)?

Doelgroep
1. Wie is mijn doelgroep?
2. Wat ga ik oplossen voor mijn doelgroep met deze app?
3. Wat verwacht de doelgroep van app?
4. Wanneer gaat mijn doelgroep de app gebruiken?
5. Wat zou voor mijn doelgroep een reden zijn om de app te gebruiken?
6. Is er echte noodzaak voor de doelgroep om een app te gebruiken?

Gebruik
1. Hoe zorg ik dat de doelgroep de app gaat gebruiken (dit is namelijk niet iets wat vanzelf gaat gebeuren!)

Die "stip op de horizon" lijkt nu zo ver weg, maar zonder de juiste strategie zul je deze nooit (helemaal) bereiken. Hulp nodig bij je strategie? Onze app ontwikkelaars brainstormen graag met je mee!

Stap 2: Functionaliteiten

De stip op de horizon is bepaald, de strategie ligt vast en je weet wat de doelgroep van jouw app verwacht. Je gaat nog steeds niet aan de slag met je app maken, want wanneer je stap 1 in kaart hebt, is het van belang de functionaliteiten van de app te gaan bepalen. Hiervoor moet je de volgende vragen beantwoorden (verlies hierbij niet je net bepaalde strategie uit het oog):

1. Moeten de gebruikers inloggen om gebruik te maken van de app?
  2. Maken de gebruikers voornamelijk gebruik van de app via mobiel of computer?
  3. Moet de gebruiker zowel via mobiel als via de computer gebruik kunnen maken van de app?
  4. Wat moet de gebruiker allemaal kunnen in de app?
  5. Wat voor soort content moet erin? (tekst / afbeeldingen / video / infographics / anders)
  6. En hoe komt deze content in de app?
  7. Moet er intelligentie in de app worden gebouwd? Zo ja, welke?

Als je deze vragen beantwoord hebt, dan is het tijd voor het kiezen van een passende ontwikkeltechniek. Een app kan namelijk verschillende ontwikkeltechnieken hebben: een web app, een native app of een hybride app. Het is van belang dat het type app aansluit op de strategie en de functionaliteiten die je hebt bepaald. Het kiezen van de verkeerde app oplossing kan jouw ‘stip op de horizon’ namelijk maken of breken.

Stap 3: Ontwerp

Op naar de tekentafel! Je hebt een passende app gekozen naar aanleiding van je strategie en je weet aan welke functionaliteiten je app moet voldoen. Vanuit deze stappen kun je het design van je app ontwikkelen. Het design van je app is namelijk afhankelijk van de app-keuze in stap 2. Ieder type app heeft namelijk andere mogelijkheden op het gebied van design. Een native app bijvoorbeeld heeft vaak een vast format voor het design, omdat Apple of Android dit aanlevert en dus sneller te bouwen is. Tevens herkennen en verwachten gebruikers dit format. Meestal is het dus gebruiksvriendelijker. Heb je gekozen voor een web app, die voornamelijk moet draaien op een computer, dan heb je geen vast format. De mogelijkheden hier zijn eindeloos.

Functioneel ontwerp en wireframes
Voordat je echt gaat beginnen met een app maken, start je altijd met een functioneel ontwerp. Je hebt je doelgroep namelijk gevraagd wat zij verwachten van de app en je moet daaraan voldoen om een succesvolle app te maken. De wireframes gaan niet over de looks van je app, maar over de functionaliteiten en structuur van je app. Teken voor jezelf de verschillende schermen uit die je binnen je app tegenkomt. Bijvoorbeeld als je de app opent, wat voor pagina opent er dan, en wat staat hierop? Dit kun je heel goed doen aan de hand van wireframes, waarbij je pagina voor pagina heel basic gaat uittekenen.

Visueel ontwerp
Vervolgens gaan we echt de look & feel van de app ontwikkelen. Wellicht heb je al een huisstijl waar je aan wilt houden, maar misschien heb je nog helemaal niks! Als je nog geen huisstijl hebt, dus een logo, kleurstellingen, typografie en afbeeldingen, dan raden wij je aan om hier eerst mee aan de slag te gaan. CODE14 kan je hierbij helpen, maar wij kunnen je ook helpen om de juiste partij te vinden. Als je een duidelijke huisstijl hebt vastgelegd, dan heb je een ‘houvast’ als je het ontwerp van je app gaat bepalen. Wij noemen dit een visueel ontwerp. Heel simpel gezegd is dit namelijk wat jouw app-gebruiker ziet. Belangrijk is dat het ontwerp past bij dat waar de app voor is gemaakt. Voor een event-app zoals Where@ kies je bijvoorbeeld een feestelijk/festival thema.

Het design is een belangrijke stap in je proces tot een succesvolle app maken. Het design is namelijk wat jouw gebruikers daadwerkelijk gaan zien en voelen. Nog meer tips&tricks leren? Onze product designers helpen je graag op weg!

Stap 4: Bouw

Het is zover, de app ontwikkelaars gaan bouwen! Het lijkt gek dat dit pas in de vierde stap wordt gedaan, maar al het voorwerk levert een snellere bouw op. Als je namelijk bij het ontwikkelen van een simpele app tijdens het bouwen nog veranderd in functionaliteiten of design, dan kost dit veel tijd en geld. Stel je eens voor dat je een simpele blokkentoren gaat bouwen, en vervolgens wil je het onderste blokje toch vervangen. Super frustrerend, want dat betekent dat je de hele toren weer opnieuw moet bouwen. Zo werkt het ook bij het bouwen van een kleine app. Bij grotere en/of complexere apps is het lastig om van te voren alles vast te leggen. Wij werken bij complexere en grotere projecten volgens de Agile ontwikkelmethode. We bouwen dan steeds korte periodes en leveren steeds nieuwe dingen op. Zo kunnen we, tussen deze korte periodes van bouwen door, blijven overleggen over de functionaliteiten en ze desnoods aanpassen of doorontwikkelen. Hoeveel tijd een app ontwikkelen kost is afhankelijk van het type app en de functionaliteiten.

Stap 5: Lancering

Ready for take-off! Je hebt de app laten maken en nu is het tijd voor de oplevering van de compleet ontwikkelde app! Je gebruikers gaan dus nu daadwerkelijk gebruik maken van je app. Heel erg spannend, want je gebruikers zullen wat gaan vinden van je app. Het is belangrijk om de eerste bevindingen van je app-gebruikers te onderzoeken, want op basis daarvan kun je blijven doorontwikkelen.

Stap 6: Onderhoud en doorontwikkeling

Zoals net al genoemd, wil je blijven doorontwikkeling. Na de lancering stoppen onze app ontwikkelaars dan ook niet, want de apps die stil blijven staan worden op den duur vergeten. Door dus naar gebruikers te luisteren en aanpassingen door te voeren blijf je aantrekkelijk! Naast het doorontwikkelen van de app, is onderhoud ook erg belangrijk. Om een veilige en goedwerkende app of website te behouden en mee te gaan met de tijd, blijven wij deze altijd onderhouden zolang de app of website in de lucht is.

Je eigen app laten maken?

Een app ontwikkelen doe je niet zomaar, want zonder verstand van applicatie software is het bouwen van een app onmogelijk. Heb je een fantastisch idee voor een app? Dan raden wij je altijd aan een specialist in de arm te nemen. Waar veel bureau’s alleen de bouw van jouw app verzorgen, gaan onze app ontwikkelaars graag een paar stappen verder. Een app laten maken door onze specialisten betekent dat wij meedenken van stap 1 tot en met stap 5!

Mogen wij jou helpen met je app ontwikkelen? Neem dan contact met ons op! Ben je op zoek naar meer informatie, bekijk dan eens de andere artikelen in onze Kennisbank.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!