Met welke techniek wordt een app gemaakt?
Hoe wordt een app eigenlijk gemaakt? Welke verschillende soorten technieken zijn er om apps mee te maken?
Van welke app technieken moet een webdeveloper kennis hebben om te maken wat jij wilt? In dit artikel gaan we dieper in op de technische aspecten van apps.
Native, hybride en web apps
Voor je begint met het ontwikkelen van een app, moet je kennis hebben van de drie belangrijkste soorten app technieken. Heb je een app techniek gekozen, dan zijn er voor elke soort bijbehorende programmeertalen nodig waarmee je de app maakt.
Een web app:
- Is een website die ook op mobiele apparaten goed functioneert;
- Is qua techniek simpeler en goedkoper te maken dan een hybride of native app;
- Hoeft gebruikers niet te laten wachten op een update, zoals bij native of hybride apps;
- Moet wachten op de laadtijd van de browser en is daarom vaak langzamer dan native of hybride apps.
Een native app:
- Gebruikt een app techniek die specifiek ontwikkeld is voor óf Android óf iOS, niet voor beide;
- Integreert perfect met het platform waar het voor ontwikkeld is, waardoor het sneller werkt dan een web app of hybrid app en intuïtief beter ‘aanvoelt’;
- Biedt de mogelijkheid om meer ingewikkelde functies te creëren dan met een web app of hybrid app.
Een hybrid app:
- Gebruikt een app techniek die ontwikkeld is om zowel op Android als op iOS te functioneren, dus je hebt nooit het probleem dat de app maar voor één platform werkt;
- Is makkelijker en goedkoper te maken dan een native app;
- Biedt meer functiemogelijkheden dan een web app;
- Hoeft niet voor elk apart platform aangepast te worden indien je een verbetering wilt doorvoeren (je past alleen de broncode aan).
Wat zijn de programmeertalen die bij elke app techniek komen kijken?
Er zijn veel verschillende programmeertalen, en er blijven er maar meer bijkomen. Populaire programmeertalen op dit moment zijn Python, JavaScript, PHP, Swift, de C-talen (Objective-C, C++, C#) en React. Maar niet elke webdeveloper ‘spreekt’ dezelfde programmeertalen. En dan heb je ook nog een andere taal nodig voor de frontend (hoe alles eruit ziet) dan voor de backend (de techniek aan de ‘achterkant’ van de app).
Voor de app techniek achter een hybride app is er andere programmeertaal nodig dan voor een web app. Voor een hybride app heb je namelijk taal nodig waarbij je één keer programmeert, maar die voor beide platformen werkt. Voor de app techniek van een native app heb je maar een taal nodig die óf goed met Android, óf goed met iOS communiceert.
Vragen over app techniek?
Nu je wat meer weet over de verschillende soorten app technieken en de programmeertalen die erbij horen, kun je beter bepalen wat en wie je nodig hebt om je eigen app te ontwikkelen. Heb je nog vragen over app techniek, of weet je nu precies wat je wilt en heb je alleen nog een sterk webdevelopersteam nodig om jouw droomapp te maken? Neem dan contact op om te sparren over de mogelijkheden.