Wat is een headless CMS?
De digitale ontwikkelingen gaan snel, zo ook die van het CMS.
Waar eerder werd gewerkt met maatwerk en daarna met standaardoplossingen gaan we nu naar een geheel nieuw fenomeen: een headless CMS. Wat is nou zo’n headless CMS?
Wat is een headless CMS?
Websites worden vaak opgebouwd in een CMS, volledig uitgeschreven Content Management Systeem. In zo’n CMS, bijvoorbeeld het bekende Wordpress, worden het design en de content geregeld. De front-end (design) en back-end (content) zitten gezamenlijk in één systeem. Lijkt handig, maar voor veel ontwikkelaars totaal niet. Ze moeten zich voor een groot deel houden aan de structuur die Wordpress ze geeft. De klant wil echter wel graag content blijven aanpassen en daarvoor is zo’n CMS dus weer super handig.
Een headless CMS scheidt de front-end en back-end van elkaar. In het CMS zit alleen de content (back-end) en deze content kan op verschillende platformen worden geplaatst doordat de back-end een API is. Bijvoorbeeld blogs kunnen vanuit de back-end op een website worden geplaatst, maar ook in bijvoorbeeld mobiele apps (iOS en Android). Dat gebeurt dus door middel van die API koppeling.
CMS versus headless CMS
Klinkt dat nog steeds heel vaag allemaal? Laten we het nog wat simpeler maken. We vergelijken in dit geval een standaard CMS zoals Wordpress met een headless CMS. Met Wordpress ben je gebonden aan de Wordpress Thema’s. Dit is je presentatielaag (front-end), dus datgeen wat jouw gebruiker daadwerkelijk ziet. Met een headless CMS maak je zelf deze presentatielaag volledig op maat buiten het CMS platform om. Dan ben je vrijer qua ontwerp en design. Plus natuurlijk dat de content daardoor via een API (back-end) wordt geplaatst op deze presentatielaag, waardoor die content op meerdere platformen kan worden geplaatst d.m.v. een API koppeling.
Stel je wilt een artikel publiceren op een intranet die beschikbaar is als webapp, iOS app en Android app. Als je een gekoppeld CMS zou gebruiken, zal de content alleen naar die webapp gaan, niet naar de mobiele apps. Dan moet je dus dubbel gaan vullen. Met een headless CMS hoef je het maar één keer te plaatsen, de API zorgt ervoor dat het op alle drie de applicaties wordt geplaatst. Zo kun je strategisch kiezen voor je verschillende kanalen, welke content is interessant voor welk kanaal? Of is het wellicht geschikt voor meerdere kanalen? Volledige vrije keuze zonder dat je alles op elk platform apart moet plaatsen.
Maar kun je dan als "leek" wel net als op Wordpress zelf je content plaatsen zonder moeilijke code te moeten invoeren? Jep, in principe zou iedereen (met de inloggegevens uiteraard) dat kunnen. Het headless CMS ziet er bijna hetzelfde uit als die van bijvoorbeeld Wordpress, je kunt eenvoudig zelf teksten, afbeeldingen en video’s invoegen op je website door in te loggen in het CMS. Het headless CMS werkt zelfs beter dan een Wordpress. Wordpress is namelijk erg gericht op het maken van blogs, niet op het maken van bijvoorbeeld landingspages of productpagina’s. Een headless CMS richt zich op het vullen van deze dynamische pagina’s: flexibel al je pagina’s opbouwen dus!
Interesse naar een headless CMS?
Neem dan contact met ons op voor meer informatie over een headless content management systeem of de andere mogelijkheden voor het bouwen en beheren van websites en applicaties.