Wat is een content management systeem (CMS)?
Een Content Management Systeem (CMS) maakt het mogelijk om zonder al te veel technologische kennis een website te beheren en bij te houden.
Met deze eenvoudige software wordt programmeertaal deels buitenspel gezet.
Wat is een CMS?
De websites waar jij als bezoeker naar surft, zien er aan de achterkant heel anders uit. Vaak wordt er door de beheerders van de betreffende site gebruikt gemaakt van een CMS systeem. Redacteuren of overige schrijvers kunnen dankzij deze webapplicatie zelf content toevoegen aan de site, zonder thuis te zijn in de programmeertalen zoals HTML en PHP.
De betekenis van CMS is Content Management Systeem. De naam verraadt al een boel: het is een programma waarmee het mogelijk is om de content op een website te beheren. Op een toegankelijke wijze kan iedereen – die toegang heeft tot het CMS – content plaatsen op de website. Niet voor niets maken de meeste redacties in ons land gebruik van een CMS systeem. Schrijvers voeren hun platte tekst in het CMS in, het systeem zorgt er vervolgens voor dat het in de juiste lay-out aan de voorkant te zien is.
Waarom zou je gebruik maken van een CMS website?
Een website vanuit het niets opbouwen vergt veel technologische kennis en tijd. Ga er maar aanstaan: werken met onder meer HTML, CSS en Javascript is niet voor iedereen weggelegd. En als het al is gelukt om die achterkant van de website kloppend te maken, is het ook niet voor iedereen weggelegd om in die – vaak ingewikkelde – omgeving content toe te voegen en aan de website te werken. In dat gat springt een CMS systeem. Alle tools die nodig zijn om een website van A tot Z te onderhouden zitten in het Content Management Systeem.
Een van de meest bekende standaard CMS websites is Wordpress. Via dat platform is het zelfs voor een technologie leek mogelijk om gratis een eigen website op te zetten, vorm te geven en daar content aan toe te voegen. Een blog of website starten is in een paar muisklikken gebeurd en vervolgens is het mogelijk om deze naar hartenlust invulling te geven. Zonder het gebruik van een CMS zou het voor veel mensen nooit mogelijk zijn geweest om een eigen website te bouwen en onderhouden.
Naast de standaardoplossing die Wordpress biedt, is het ook mogelijk om een maatwerk CMS te laten bouwen door softwareontwikkelaars. Maatwerk, hoe logisch ook, zorgt ervoor dat je precies kunt bouwen naar de functionaliteiten die je wilt. CMS systemen zoals Wordpress bieden alleen de standaard functionaliteiten en pakketten.
Wat zijn de nadelen?
Een content management systeem maakt websites voor alle gebruikers toegankelijk, maar er kleven ook nadelen aan. Programmeurs en designers worden door het geïnstalleerde programma, bij CMS systemen zoals Wordpress, gelimiteerd in het vormgeven van de eigen site. De kans is daardoor groot dat jouw eigen website niet volledig uniek is. Wanneer je naar een maatwerk CMS gaat kun je volledig kiezen voor een eigen, unieke website of webshop en is het dus geen nadeel meer.
Meer informatie over een content management systeem of de andere mogelijkheden voor het bouwen en beheren van websites? Neem dan contact met ons op of lees onze andere kennisbank artikelen.