Wat is Value Stream Mapping?

Wat is Value Stream Mapping?

Door het gebruik van Value Stream Mapping teken je als het ware alle processen binnen de organisatie.

Deze tekening maak je gezamenlijk met al je medewerkers, want hoe meer kennis van het gehele proces, hoe beter de tekening. Maar, wat heb je er nou aan?

Wat is value stream mapping

Door middel van value stream mapping breng je alle bedrijfsprocessen in kaart. Bedrijfsprocessen zijn alle processen die een bedrijf doorloopt om het product uiteindelijk bij de klant te krijgen. Dit kan dus zijn van de grondstoffen tot aan de aflevering van het product aan de klant. Alle toegevoegde waarde zit in je bedrijfsprocessen, want wanneer er een onderdeel faalt zie je dat direct door het gehele proces. Value stream mapping is in het Nederlands dan ook ‘’Waardestroom Analyse’’. Vaak kunnen bedrijfsprocessen verbeterd worden door toevoeging van systemen, mensen of gewoon door handelingen anders doen. Een value stream map maken helpt je om daar inzicht in te krijgen.

Door het gebruik van value stream mapping maak je zichtbaar welke processen je uitvoert, hoe lang je processen duren en hoeveel handelingen er voor een proces moeten worden gedaan. Dit kunnen stappen zijn die nu tijdrovend zijn of misschien is er zelfs een stuk binnen het proces dat iedere dag even stil ligt omdat het moet wachten op een ander proces. De verbeterpunten die uit een value stream map komen zijn vaak op het gebied van efficiency, levertijden, service en productiviteit.

Door je huidige situatie in kaart te brengen, weet je ook direct wat je kunt verbeteren binnen je processen. Daarom gebruiken wij altijd twee fases in de VSM methodiek:

  • Current State vaststellen (huidige situatie)
  • Future State bepalen (gewenste situatie)

Een value stream map maken

Ga je zelf een value stream map maken, dan kun je heel handig gebruiken maken van de onderstaande stappen.

De current state vaststellen aan de hand van 6 stappen:

  1. Ga gezamenlijk met je team om tafel zitten en stel de processtappen binnen het bedrijf vast
  2. Geef iedere stap een eigen ruimte in het document
  3. Zet in deze ruimte de tijd die deze stap kost
  4. Nu heb je voor iedere stap een tijd opgeschreven, tel deze bij elkaar op en je hebt de totale doorlooptijd van het proces
  5. Bepaal nu samen welke stappen te lang duren en geen waarde toevoegen
  6. Markeer deze stappen met een stift of schrijf ze even op een apart blad

Heb je alle stappen gevolgd? Dan heb je de ‘’current state’’ uitgetekend. Hierdoor weet je precies waar de verbeterpunten zitten, welke stappen vrij duur zijn en welke processen veel tijd kosten.

Onderstaand een voorbeeld van het huidige digitale landschap, oftewel alle systemen, van één van onze klanten.

De future state bepalen
Je hebt de current state compleet uitgewerkt, je kunt nu door naar de volgende stap: het in kaart brengen van de ‘’future state’’. Hoe ga je de, bijvoorbeeld, hoge kosten oplossen? Wat kun je doen om je processen te verbeteren of te versnellen? Je kunt dit goed in kaart brengen aan de hand van deze vervolgstappen:

  1. Bekijk de gemarkeerde stappen gezamenlijk en werk hierover, per stap, het volgende uit:
  2. Duurt deze stap te lang? (zo ja, waarom?)
  3. Hoeveel kost deze stap? (euro)
  4. Kunnen wij deze stap uit het proces schrappen? (zo ja, wat is de consequentie?)
  5. Kunnen we deze stap verbeteren/versnellen? (zo ja, hoe?)
  6. Bekijk nu per stap wat je hebt genoteerd en trek een conclusie per stap. Wat ga je doen en hoe ga je het doen?

Hieronder zie je de gewenste situatie van het digitale landschap van één van onze klanten.

Je hebt nu alle stappen van value stream mapping doorlopen! De huidige situatie is in kaart gebracht en er is kritisch gekeken naar de, volgens het team, verbeterpunten. Nu is het een kwestie van DOEN! Vaak komt het voor dat verbeteringen blijven liggen, omdat men niet goed weet wat er mogelijk is om daadwerkelijk te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van systemen. Wij kijken graag met je mee om te bepalen wat de mogelijkheden zijn.

Resultaat van een value stream map

Een value stream map maken lijkt een hoop werk, maar het heeft in ieder geval twee grote voordelen om een value stream map te maken:

  1. Je krijgt heel duidelijk in kaart hoe de bedrijfsprocessen lopen en waar de verbeterpunten zitten.
  2. Doordat je value stream mapping gezamenlijk met het team doet, weet het team heel goed van elkaar waar zij staan in het proces en dus waar zij dagdagelijks mee bezig zijn.

Wij helpen je tekenen!

Ook aan de slag met het in kaart brengen van je bedrijfsprocessen, maar geen idee waar je moet beginnen? CODE14 heeft veel ervaring in het toepassen van value stream mapping, we helpen je graag met het maken van een value stream map van jouw organisatie. Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar hoe wij jou kunnen helpen!

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!

Bekijk de Smart Grow formule
Onze Smart Grow formuleOnze Smart Grow formule