Met no-code snel websites en apps ontwikkelen

Met no-code snel websites en apps ontwikkelen

Met no-code hoef je geen developer te zijn of een developer in te schakelen om een website of app te ontwikkelen.

Ideaal voor bedrijven of ondernemers die hun idee snel willen lanceren en uittesten. Maar hoe werkt het ontwikkelen met no-code eigenlijk? En zijn er ook nadelen? Dat leggen we je uit in dit kennisartikel.

Wat is no-code?

Met no-code hoef je geen ingewikkelde code meer te schrijven om een website of applicatie te ontwikkelen. Je moet bijvoorbeeld wel wat basiskennis van HTML en Javascript hebben, maar programmeren is overbodig. Het wordt ook wel ‘citizen development’ genoemd (ontwikkelen zonder IT-kennis).

Het gaat bij no-code meer om designen en organiseren dan om programmeren. Zodoende heb je binnen enkele dagen al een website of applicatie online. Zo heb je als bedrijf of ondernemer veel meer ruimte voor innovatie omdat je nieuwe ideeën sneller kunt uitvoeren. Wil je toch wat meer mogelijkheden hebben en specifieke dingen wél programmeren, dan kun je gebruik maken van low-code platforms.

Voordelen en nadelen van no-code

De voordelen:

  • Op een visuele manier websites en applicaties bouwen (je hoeft dus geen code in te duiken en dan maar zien wat eruit komt als je daarna aan de voorkant gaat kijken).
  • Goedkoper in vergelijking met op maat laten ontwikkelen.
  • Snel ontwikkelen: het duurt dagen in plaats van weken voordat je een werkende website of applicatie hebt.

De nadelen:

  • Het is beperkter dan een website of applicatie op maat laten bouwen door een developer (je bent genoodzaakt het relatief simpel te houden), en je website of applicatie ziet er dus meer generiek uit.
  • Je zit vast aan hoe de functies werken, dus er is een kans dat deze functies niet precies doen wat jij wilt dat ze doen. Ze zijn vrij standaard.

Het juiste no-code platform kiezen

Voor het ontwikkelen met no-code kies je eerst een geschikt no-code platform. Er komen er steeds meer bij, dus het is goed om diverse opties met elkaar te vergelijken op basis van de eisen voor je website of app.

Allereerst moet je natuurlijk een doel hebben: wil je een app ontwikkelen om bedrijfsprocessen te optimaliseren, wil je een website bouwen als visitekaartje voor je bedrijf en leads genereren, of wil je bijvoorbeeld een app om medewerkers makkelijker uren te laten registeren? Moet de app makkelijk kunnen koppelen met andere systemen zoals databases, of is dat niet nodig?

Elk platform heeft zijn eigen specialiteiten om deze verschillende doeleinden het beste te dienen. Zo is AppSheet bijvoorbeeld perfect om applicaties te ontwikkelen om interne bedrijfsprocessen te verbeteren, omdat je andere systemen daar heel goed mee kunt integreren. Met WEM kun je bedrijfsprocessen inrichten op basis van flowcharts, en daar passende functies bij invoegen om te bouwen. Wil je een SaaS-oplossing bouwen, dan is bijvoorbeeld Betty Blocks heel geschikt. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen.

Ten tweede kun je niet met elk no-code platform apps én websites ontwikkelen, maar sommige platforms – zoals Webflow – bieden de optie om beide softwarevormen te kiezen. Ontwikkel je een app, dan is de mate van ingewikkeldheid nog belangrijker dan bij een website: wil je een simpele app, dan ben je vaak net iets minder kosten kwijt dan aan een no-code platform dat er veel moeite in heeft gestoken juist ingewikkelde functies te ontwikkelen.

No-code ontwikkelen: hoe werkt het?

No-code werkt op een visuele manier: wanneer je bouwt, zie je meteen hoe de voorkant er uitziet. Je kiest basisbouwblokken met specifieke functies uit een digitale bibliotheek en plaatst die op een drag and drop-manier in een visuele flowchart.

Ook logica, validaties en de datastructuur – of je nu data toevoegt vanuit het bedrijf of gebruikersdata trackt vanuit de website of app – zijn via visuele flows makkelijk te integreren in je te bouwen website of applicatie.

No-code is de ideale manier om samen iets te ontwikkelen: je kunt vaak met meerdere mensen tegelijk online in hetzelfde bouwsysteem werken. Een belangrijke reden voor veel bedrijven om no-code ontwikkelen te kiezen om innovatie in het bedrijf te bevorderen: het bedenken en ontwikkelen hoeft niet alleen bij één klein team te liggen.

Hulp of advies nodig bij no-code ontwikkelen?

No-code is erop gericht om gemakkelijk te ontwikkelen, maar dat wil niet zeggen dat je er nauwelijks tijd in hoeft te stoppen om te leren hoe het precies werkt. We kunnen je niet alleen adviseren in hoe je het leerproces efficiënter kunt maken, maar ook draaien we onze hand er niet voor om zelf te ontwikkelen met no-code.

Door onze programmeer-expertise kunnen we het werk snel uitvoeren, kunnen we goed inschatten welke opties het meest geschikt zijn, en no-code biedt ons nieuwe opties om snel producten te bouwen voor onze klanten. Zo hebben we ook designers in ons team die via no-code onafhankelijk van developer-collega’s websites en apps kunnen bouwen.

Wil je weten of no-code goed past bij jouw bedrijf of idee, of wil je advies bij het kiezen van een platform? Neem dan contact met ons op.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!

Bekijk de Smart Grow formule
Onze Smart Grow formuleOnze Smart Grow formule